Już niedługo pewnie zacznie się powoli nowy sezon sesji online. Przewędrujemy w nich przez Krainy Wschodu, miejsce pełne niebezpieczeństw, pełne obcej dla nas Europejczyków Kultury. Jednak nasze postacie znają tamten świat (no może poza kilkoma rasami). Postaram się trochę wam ten światek przybliżyć.
W Rokuganie nie spotkamy ukrytych w leśnych odstępach druidów, studiujących księgi czarodziei, fanatycznych paladynów oraz krzeszących religię kapłanów. Jednak w przyrodzie nic nie ginie i w zamian dostajemy trochę świeżych klas:
-Samuraj, wojownik honoru oraz przestrzegający kodeksu bushido wierny sługa cesarza. Realizujący się w swoim klanie i przestrzegający woli przodków (w tym tradycję używania broni przodków/rodowej )
-Shugenja, kapłan wywodzący sie z arystokratycznej rodziny, najbardziej wykształcone osoby w Rokugenie władający magią żywiołów oraz potrafiący wyczuć ich obecność. Używa mocy objawionej, jednak korzysta z niej jak zaklinacz oraz zna tylko kilka czarów na poziom w klasie (cześć z nich musi należyć do jego żywiołu)
-Sohei, czyli obrońca wielkich klasztorów, wojownik łączący sprawność wojskową z mocą objawioną, potrafiący wykorzystać energię ki, jako katalizator szału. Jeśli popełni czyn niegodny, traci wszelkie swoje moce, do czasu odbycia pokuty.
-Szaman czyli łącznik między światem duchów a światem ludzkim. Czerpie on swoje mocy z natury/duchów/przodków. Korzysta z mocy objawionej.
-Wu Jen, czyli orientalny czarodziej, kreujący magię żywiołów, oraz wykorzystujący sekrety magi. Swoją moc pobiera najczęściej u pustelników/mentorów. Cechują go też tabu, których musi przestrzegać inaczej nie może używać swoich mocy.
Klany rządzące w Rokuganie postaram się przedstawić później razem z skrótem ras nadającym się na Bohaterów Graczy.
Miłej Lektury.
Zapewne mógłbym, ale po dyskusji z Łukaszem, chciałbym się dowiedzieć czy w użytku będą rasy z Krain Wschodu czy może jednak zostajemy przy elfach/krasnalach/gnomach które raczej kontrastują z Wschodem.
topol92 napisał:
W użytku są rasy z podręcznika Krain Wschodu.
Chcę się tylko upewnić co miałeś na myśli, bo nie do końca zrozumiałem.
Wariant A:
Opieramy się na normalnych zasadach D&D 3.5, ale prócz podręczników źródłowych można również korzystać z przedmiotów, ras, atutów i Bóg wie czego, co znajduje się w podręczniku Krainy Wschodu, który stanowi jedynie podręcznik dodatkowy, uzupełniający.
Czyli dostępne są rasy z obydwu Podręcznika Gracza i z Krain Wschodu.
Wariant B:
Do tworzenia postaci używamy tylko i wyłącznie podręcznika dodatkowego Krainy Wschodu, który przyjmuje funkcję głównego źródła wiedzy dla graczy.
Także żadne, jak to Mr D. określił, rasy z PG rzędu elf, krasnolud, półork w ogóle nie wchodzą w grę.
Wariant C (taki trochę poza tematem ras):
Pieprzyć PG! Naszym nowym podręcznikiem są tylko Krainy Wschodu i nie chcę widzieć na waszych kartach niczego co wykracza poza ten podręcznik
Wiem, że Mr D. ma zapewne wielką chęć odpowiedzenia na to pytanie, bo sporo wie o tym świecie (systemie?), ale jako że topoldziewięćdziesiątdwa będzie nam prowadził tę sesję, to chciałbym poprosić wyłącznie jego odpowiedź. Dziękuję.
Szczerze powiedziawszy, aż tak wielkiej wiedzy na ten temat nie mam. Nie uważam się za eksperta, jeno przejrzałem tylko kilka pierwszych działów (póki co takie działy jak magia mnie nie interesują, a co do wyposażenia jako samuraj operować będę raczej tylko na katanie). Jednak muszę powiedzieć iż rzuciło mi się to iż twórcy dodatku rozdzielali dosyć często Rokugan/inne światy. Nie tylko dlatego iż w Rokuganie raczej nie występują rasy nieludzkie z PG, ale dlatego iż kilka z tych dodanych w Krainach Wschodu, także w nich nie występuję. Ogólnie ten podręcznik jest dostępny w sieci, więc jeśli chcesz bardzo łatwo możesz prześcignąć mnie w pozycji eksperta. Jeśli natomiast nie masz zamiaru zapoznawać się z podręcznikiem, nie mam zamiaru zmuszać ani naciskać na ciebie w żaden sposób. Mój numer gg znasz, w razie potrzeby zawsze możesz mnie zapytać/poprosić o coś. W miarę moich możliwości postaram ci się pomóc.
Ale zszedłem trochę z tematu głównego. W tej sprawie, wszystko w rączki MG zostawiam. Chciałbym natomiast dowiedzieć się czy takie informacje o klasach/rasach są w wam w ogóle przydatne/podobają się wam. Nie zamierzam niczego wam narzucać, jeśli nie chcecie, wystarczy mi powiedzieć a ja przestanę wysyłać informację. Przynajmniej na forum jako tako udaję mi się przestać
Lukier napisał:
Wiem, że Mr D. ma zapewne wielką chęć odpowiedzenia na to pytanie, bo sporo wie o tym świecie (systemie?), ale jako że topoldziewięćdziesiątdwa będzie nam prowadził tę sesję, to chciałbym poprosić wyłącznie jego odpowiedź. Dziękuję.
A jednak nie mogłeś
Mr. D napisał:
Nie tylko dlatego iż w Rokuganie raczej nie występują rasy nieludzkie z PG, ale dlatego iż kilka z tych dodanych w Krainach Wschodu, także w nich nie występuję.
Michale byłbym wdzięczny gdybyś zaczął czytać całe wypowiedzi, a nie tylko wyrwane z kontekstu fragmenty. Pragnę zwrócić uwagę na:
Jednak muszę powiedzieć iż rzuciło mi się to iż twórcy dodatku rozdzielali dosyć często Rokugan/inne światy. Nie tylko dlatego iż w Rokuganie raczej nie występują rasy nieludzkie z PG, ale dlatego iż kilka z tych dodanych w Krainach Wschodu, także w nich nie występuję.
Michale nie wiem czy dobrze zrozumiałeś to co napisałem. Najprościej mówiąc nie udzieliłem odpowiedzi na pytanie Łukasza zaadresowane do Krzysztofa, ale zwróciłem uwagę na fakt rozdzielania Krain Wschodu na warianty Rokugan/inne światy. Ponadto prosiłbym cię aby tego typu komentarze i podsumowania zachował dla siebie, jako nic nie wnoszące do sprawy.
To tyle dyplomacji i schłodnienia na jakie mogę sobie pozwolić. Nadal jednak nie dostałem odpowiedzi? Chcecie więcej informacji czy dać sobie spokój?
Pragnę Cię Mr. D poinformować, iż przeczytałem wszystkie twoje posty w całości. Jednak rzeczywiście, masz rację, że nie zrozumiałem treści twojej wiadomości, za co pragnę Cię przeprosić.
Nie rozumiem jednak systemu twojego podkreślania w cytowanym fragmencie w ostatnim poście. Prosiłbym później o wyjaśnienie (osobiste).
Mr. D napisał:
Nadal jednak nie dostałem odpowiedzi? Chcecie więcej informacji czy dać sobie spokój?
Przecież powiedziałeś, że:
Mr. D napisał:
Nie zamierzam niczego wam narzucać, jeśli nie chcecie, wystarczy mi powiedzieć a ja przestanę wysyłać informację.
To oznacza, że będziesz pisał aż Ci nie powiemy, że masz przestać.
Jednak przestaje już się czepiać. To z powodu niecierpliwości wywołanej czekaniem na sesję.
A odpowiadając na twoje pytanie to z chęcią usłyszę o rasach Krain Wschodu (Rokuganu).
Ostatnio edytowany przez carlos (2010-12-09 17:47:32)